De ce este scump să mergi la stomatolog?
Prețurile decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru servicii stomatologice și taxele de evaluare pe care trebuie să le achite medicii stomatologi nu-i motivează pe aceștia să încheie contracte cu CNAS, arată Patronatul Medicilor Stomatologi din România. Suma maximă lunară pe care CNAS o decontează în prezent este de 4.000 de lei pe lună, arată medicii stomatologi.
Pe de altă parte, aproximativ 80% dintre stomatologii din România profesează în mediul urban, preponderent în centre universitare, ceea ce creează mari dezechilibre privind posibilitățile de adresabilitate ale pacienților.
De remarcat faptul că medicii stomatologi au intrat recent în vizorul ANAF, care anunța, la finalul lunii trecute, că aproximativ 80% dintre stomatologi nu declară veniturile reale.
Potrivit ANAF, venitul net declarat de stomatologi în 2021 a fost sub 400 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că venitul mediu declarat de un stomatolog din România este de puțin peste 3.000 de lei pe lună.
Stomatologii: ,,Vrem să fim concentrați asupra pacienților, nu asupra birocrației!”
Patronatul Medicilor Stomatologi din România susține că, dacă unele probleme stringente cu care se confruntă medicii stomatologi din România nu vor fi soluționate cât mai curând, vor avea repercusiuni asupra sănătății pacienților în viitorul apropiat și asupra sistemului medical.
În momentul de față, în România sunt 27.649 de medici stomatologi, care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private. Cei mai mulți dintre medicii stomatologi sunt în București – 6557, iar cei mai puțini în județul Călărași – 94, conform datelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Numărul medicilor stomatologi crește de la an la an, după cum arată o situație a Institutului Național de Statistică, potrivit căreia în 2020 numărul medicilor stomatologi a crescut cu 10% față de 2019 și cu 25% față de 2011.
Cu toate acestea, în câțiva ani România ar putea rămâne fără medici stomatologi. Taxele împovărătoare către stat și peste cele 20 de contracte și avize pe care medicii stomatologi, proprietari ai cabinetelor sunt obligați să le suporte pentru a-și desfășura activitatea profesională și care se adaugă investiției inițiale în cabinete, deloc neglijabilă, îi descurajează pe tinerii la început de drum să practice această profesie liberală, iar pe mulți stomatologi obosiți de birocrație îi determină să renunțe la profesie sau să plece la muncă în străinătate.